Gemixte achtergrond

Leven in meerdere werelden

Als je een gemixte achtergrond hebt, ben je gewend te leven en bewegen in meerdere werelden. Dit kan zijn omdat je met meerdere culturen bent opgegroeid, je ouders komen bijvoorbeeld uit een andere cultuur dan het land waarin je woont en werkt (bi-cultureel). Of je hebt meerdere nationaliteiten door je bloed stromen (multi-etnisch), terwijl je misschien bent opgegroeid in één cultuur.

Zelf ben ik bi-etnisch, oftewel dubbelbloed. Ik heb een Nederlandse moeder en Turkse vader. Ik kreeg vaak te horen dat ik er niet Nederlands uitzag, maar dat ik de Nederlandse taal wel goed sprak en geen accent had. Dat vond ik grappig, want ik heb nooit Turks leren spreken. Ik ben niet opgegroeid met de Turkse cultuur en kende de Turkse cultuurgebruiken niet, dus voor een Turk was ik dan weer te Nederlands. Dat zorgde ervoor dat ik me af en toe een vreemde eend in de bijt voelde, tot soms zelfs een ‘imposter’ in een groep; iemand die zich als een ander voordeed.

“Hoe meer je mee wilt doen, hoe minder je gezien wordt”

Pervin Coaching

Erbij horen

Inmiddels ben ik erachter dat ik toch altijd onbewust bezig ben geweest met erbij te horen. En dit terwijl ik me nergens ècht thuis voelde. Hierdoor paste ik me aan, gedroeg ik me zoals verwacht werd in een groep en hield ik mijn mond als ik het gevoel had dat ik de enige was met een andere mening.

Mensen hebben een basale behoefte om ergens bij te horen. Pas toen ik erachter kwam dat dit te maken had met mijn gemixte achtergrond, wist ik waar dit vandaan kwam en dat ik mezelf saboteerde. Door bezig te zijn met erbij te horen, liet ik namelijk niet alles van mezelf zien! Pas toen ik dit realiseerde heb ik echt stappen kunnen zetten.

Identiteit

Identiteit betekent eigenheid. Ik geloof erin dat je identiteit iets is wat je zelf vormgeeft, creëert, wat je uit jezelf haalt. Het zit niet in de groep waar je bij hoort, de baan die je hebt, de mate van succes of zelfs het soort bloed wat door je aderen stroomt. Al die dingen vormen je of hebben invloed op je, maar jij bepaalt wie je bent. Jij bepaalt jouw identiteit. Jij bepaalt waar je wel of niet bij hoort, niet andersom. 

Jezelf leren kennen

Een gemixte achtergrond hebben betekent dat je unieke talenten hebt. Door mijn gemixte achtergrond heb ik me leren aanpassen aan verschillende omgevingen, kan ik goed omgaan met onzekerheid, kan ik goed verbinden, aansluiting vinden in verschillende groepen en kan ik goed inspelen op groepsdynamiek. Door jezelf goed te kennen, kun je je talenten, jouw unieke mix, bewuster laten zien. Er nog beter in worden, het meer inzetten, het uitdragen en er trots op zijn!

Gratis inzichtconsult

Waar sta jij en wat wordt jouw eerste stap? Snel inzicht in waar je staat en wat je te doen hebt!

Kom je niet verder met hoe je nu bezig bent en wil je het anders? Maar waar begin je en zou coaching jou kunnen helpen? In een half uur stel ik jou vragen, zodat je helder krijgt waar je tegen aanloopt, wat je wilt bereiken en wat je eerste stap wordt.

$

1 online sessie van 30 min

$

Vragenlijst vooraf

$

Advies en persoonlijk aanbod voor evt. vervolg

Waar sta jij en wat wordt jouw eerste stap? Vraag een gratis inzichtconsult aan!